perjantai 7. huhtikuuta 2017

Toivotut työpaikat ja yritykset

Kaupungin alueen työpaikat ja yritykset


Perinteisesti on väitetty, että maakuntakeskus ja maakunta  on köyhä. Olemme Euroopan Portugali, joka on matalan koulutustason alue. Meillä onkin paljon pienyrittäjiä, kuten Portugalissa. Täällä ei ole isoa teollisuutta ja korkeatasoista osaamista.

Väitteet pätevät osittain edelleen. Toki Atria, Valio, yliopistokeskus, Seamk yms. ovat poikkeuksia ja korkeatasoista elinkeinotyötä tehdään Seinäjoen Inton kautta.

Tosiasiassa palveluihin keskittyvät työpaikkarakenne on antanut iskunkestävyyttä. Näin kävi 1990-luvun laman aikana ja toivottavasti pian väistyvän nykyisen taantuman aika on vaikuttanut samalla tavalla. Talouden heilahtelut mm. työttömyysaste on ollut vientivetoisia alueita tasaisempi.

Kääntöpuoli alueellamme on matalan tulotason epätyypilliset työsuhteet, joista vajaatyöllistyminen on aikamme valitettava ilmiö. Toki ne työpaikat on parempia kuin ei mitään.

Kaupungin elinkeinotoimen pitää kuitenkin taistella täystyöllisyyden ja tuotannollisten yritysten puolesta. Se luo hyvinvointia ja turvaa. Yritykset saavat jatkuvuutta ja sitoutuneita työntekijöitä. Myös kulutus lisääntyy sitä kautta ja talouden kasvun kierre jatkuu.















Ei kommentteja: