sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Valitusoikeuden rajoittamisesta

Valitusoikeuden rajoittamisesta

Jossakin kyselyssä pyydettiin mielipidettä valitusoikeuden rajoittamisesta. Ajatus oli, että näin nopeutetaan yleisen edun toteutumista rakentamisessa ja kaavoitustyössä.

Olen taustaltani historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Yksi työtehtävä on opettaa kansalaisen lakitietoa ja yhteiskunnan toimintaperiaatteet sekä niiden taustat. Aineenopettajan roolissa olen tutustunut  niihin ongelmiin, jotka saattavat tulla jos yhteiskunnan signaali valittamista harkitseville on etukäteen "syyllistävä".

Valitettavasti ammattivalittajia on, mutta se ei minusta tarkoita etteikö aiheellisia valituksen aiheita myös olisi. Näissä tilanteissa pitää olla kansalaisoikeudet edelleen turvattuna. Siksi suhtaudun rajoittamiseen hyvin kriittisesti. Vaikka kipeää tekee, niin puolusta valitusoikeutta. Yksi aiheellinen valitus tekee valitusoikeuden tarpeelliseksi. Se on tärkeä osa demokratiaa ja oikeusvaltiota, vaikka se saattaa ärsyttää.

Kuntalaisten perusteellinen kuuleminen ja valmistelu sekä sovitteleva asenne kantaa monen karikon ohitse. Yhteen poikkeukseen voisin taipua. Ns. sarjavalittajien kohdalla voisin harkita jonkinlaista karenssiaikaa.

kirjoitus on julkaistu Ilkka-lehdessä 5.4.2017

Ei kommentteja: