tiistai 28. maaliskuuta 2017

Jotain digiloikasta

Julkaistu Ilkka-lehdessä 31.3.2017


Koulutuksen alalla digiloikasta on helppo tehdä kallis paukku, kun ostetaan laitteita loikan takia. Kun ostetaan laitteita, sitoudutaan samalla kiinteisiin laitteisto- ja ohjelmistokuluihin.  Myös kehittämisen siipien suojissa tulee jatkossa uusia toiveita. Kaikki se maksaa.

Eräs opettaja kommentoi minulle todistaneensa usein seuraavan tyylisiä kommentteja "miksei meille oo tullut mitään, kun muutkin saa?" Minusta hankintapäätösten rinnalla pitää pohtia mitä ja miten koneilla toimitaan ja ennen kaikkea mitä niiltä halutaan.

Tässäkin tilanteessa koulutuksen johtaminen on tosi vaikeaa, koska se vaatii ja tarkoittaa asiantuntijaorganisaatio johtamista digiloikkaan. Samalla porukan osaamisen kehittyminen pitää saada liikkeelle.

Lukiossa sähköisen ylioppilaskokeen vaiheittainen laajentuminen koskemaan yhä useampaa oppiainetta luo haasteita, joita ei ole vielä ratkaistu. Yhtäaikaa kuitenkin pitää vaalia pedagogista vapautta. Kaikki ei saa pyöriä koneiden ympärillä.

Tietotekniikan opettajien ja rehtorien yhteistyön sävelen  löytyminen yksikkötasolla on tosi antoisaa. Haasteeksi täytyy tunnustaa meidän rehtoreiden, niin kuin myös muiden opettajien, erilaisuus ja lähtökohdat.

Ei kommentteja: