tiistai 7. maaliskuuta 2017

Suurmies Matti Pohdon syntymästä on 200 vuotta

Tänään 7.3.2017  juhlitaan lähes tuntematonta suurmies Matti Pohtoa.
Hänen syntymästä on kulunut 200 vuotta. Juhlimme miestä,  josta ei ole edes piirrosta.
---

Kun siirryin rehtoriksi Ylistaron lukioon ja yläasteelle vuonna 2011, sain samalla tutustua naapurikouluun. Kirja-Matin ala-aste oli Kyrönjoen vastakkaisella puolella.  Silloin siellä oli johtajana Ville Järvi. Koulun nimi ja pihalla oleva muistomerkki(.1957) vaalii  "suurmiehen" kunniaa.

Nopeasti huomasin Ylistaron asukkaiden puheista, että Matti Pohdon työn arvostus oli paikallisesti hyvin tiedossa. Minä itse historian opettajan kokemuksella varustettuna huomasin tietoni perin heikoiksi. Olin kyllä kuullut, mutta en ollut pysähtynyt tiedon kohdalle. En ajatellut.

Nyt ymmärrän paremmin. Matti Pohdon elämäntyö on ollut pelastus- ja urotyö vailla vertaa. Turun palo 1827 oli jättiläismäinen katastrofi siihen astiselle suomalaiselle kirjalliselle kulttuurille. Onneksi Pohto teki sen mikä oli tehtävissä.

Tänään kuulin radiosta, että ainoa" koulu" jonka Pohto kävi oli rippikoulu. Todistuksessa mainittiin  luetunymmärtämisen olleen siskojaan parempaa. Äiti oli aikoinaan opettanut lukemaan rauhoittaakseen levotonta poikaa.
---

Kaupungissa on historiallisesti ja kansallisesti oma merkkimies.

Hyvä Ylistaro !
---

Pitäisikö kaupunkin matkailumarkkinointiin antaa pyyhkeitä, jos se ei nosta pian suurmiestä paremmin esiin?
Resursseista se ei ole kiinni.

Ei kommentteja: