sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Äyräpään taistelun vuosipäivänä 5.3.2017


Nurmon asukkaisiin useassa sukupolvessa vaikuttanut kohtalokas ja surullinen vuosipäivä on koittanut.

Vuosien aikana surullinen päivä on avautunut minullekkin monella eri tavalla. Naapurit ja sukulaiset, historia ja työ, sotahistoria ja taistelupaikkakierrokset, Äyräpään muistomerkki ja vierailut paikan päällä, jopa oman lukion opiskelijaryhmän kanssa.

Helsingin sanomat teki 28.10.1989 erittäin hyvän jutun Äyräpään merkityksestä silloisille nurmolaisnuorille. Kirjoittaja oli edesmennyt Ilkka Malmberg. Onkohan juttu jollakin tallella? Minä en tajunnut sitä säilöä.

Entinen opettajani ja myöhempi kollega Liisa Kotioja arvosti kirjoitettua juttua ja siihen haastateltuja nurmolaisnuoria. Taisi opettajalla olla ansiota, vaikka hän ei itseään mainostanut. Juttuun kannattaa tutustua.

Minun työpaikkani eli Nurmon lukion ja muiden lukioiden (Kauhava, Härmä) yhteismatkasta kannakselle 2010(?) oli juttu lyhyt Nurmoon Joulussa.

Kun olen liikkunut maakunnan ulkopuolella, niin usein Nurmon Jymyn lisäksi Antti Tuurin kirjan juoneen perustuvan ja Pekka Parikan ohjaaman Talvisota-elokuvan kohtaus "Nurmoolaaset älkää menkö, Te ootte raakasti myöhäs " on tullut tuttavien mieleen ja siitä on haluttu puhua. Useat heistä ovat vierailleet Nurmon sankarihautausmaalla. Myös historian opettajat vierailivat paikanpäällä vuoden 2013 kevätpäivien puitteissa.

Kevään korvilla 1940 elettiin vaikeita aikoja. Suomen kohtalo oli hiuskarvan varassa. Ja mitä talvisodasta seurasi, sekään ei ollut helppoa.

Tällaisina aikoina toivon, että samoja lyhytnäköisiä virheitä ei koskaan tehdä. Hinta on inhimillisesti liian raskas. Toisaalta Suomi on pieni tekijä, jonka täytyy luovia ja osata oikea ajoitus tehdessään ulkopoliittisia ratkaisuja.
---
Tänään hiljennytään muistelemaan ja ollaan samalla kiitollisia iloisia turvallisesta arjesta. Se on mahdollista, koska toisen maailmansodan ajan sukupolvet eivät väistyneet epätoivon edessä.

Ei kommentteja: